Lantbröd
3 dl hela emmetkorn/dinkel
5 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk succanat
2 dl havregryn
1 dl pumpafrön
2 dl bovetemjöl
2 dl hirsmjöl
10 dl siktat dinkelmjöl
Koka emmetkornet i ca 10 min så att de blir mjuka. Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på saltet. Låt jästen smälta och tillsätt sedan den varma degvätskan. Tillsätt olja, succanat, pumpafrön och havregryn och blanda. Tillsätt bovetemjöl och hirsmjöl och arbeta sedan dinkelmjöl. Arbeta ihop degen. Låt den jäsa i bunken i ca en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en stor eller två små limpor. Låt dem jäsa i brödkorgar eller formar i 30 min. Grädda brödet i 175 grader i ca 45 min. Brödet är färdiggräddad när undersidan har fått fin färg.