Grön ärtlasagne
Grön ärtsås:
Kokande vatten
500 g frysta ärtor el färska
1-2 msk olivolja
1 stor gul lök
2 medelstora morötter
1 tsk salvia
2 lagerblad
6-8 dl vatten
3 msk vegetabiliskt buljongpulver
3-4 dl vitt vin/matlagningsvin
1 kruka färsk basilika
Salt och svartpeppar
300 g marinerad tofu
Ostsås:
1 dl vatten
2 tsk grönsaksbuljong
2 dl sojagrädde
2 msk tapiocastärkelse/maizena + 2 msk kallt vatten
2 tsk kokosolja
2 tsk sambal oelek
Salt & svartpeppar
ca 15 lasagneplattor
1-2 dl sojamjölk
1 dl sojagrädde
Sätt ugnen på 200 grader. Gör iordning ärtsåsen först.
Tina ärtorna (i en separat bunke) genom att hälla kokande vatten på dem. Hacka löken grovt och fräs den mjuk i olivojan. Lägg i morötterna (skurna i slantar), salvian och lagerbladen. Fyll på vatten (6-8 dl) så att det täcker, tillsätt vin och buljong och koka morötterna och löken i minst 10 min. Häll av vattnet från ärtorna. Tag bort lagerbladen från morotsfräset. Hack basilkan grovt och tillsätt till såsen tillsammans med ärtorna. Mixa blandningen till en jämn smet. Konsistensen ska vara lite halvtjock. Smaka av med salt och peppar. Öppna tofupaketet och smula försiktigt ner tofun i den gröna såsen.
Gör sedan i ordning ostsåsen. Koka upp vatten och sojagrädde tillsammans med buljong och kokosolja. Rör ut stärkelsen i vatten så att det löser sig och tillsätt till såsen. Låt såsen koka upp och tjockna. Vispa noga med ballongvisp. Krydda med sambal oelek och salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
Varva ärtsåsen med lasagneplattor och avsluta med ett ärtsåslager och häll sedan ostsåsen på toppen. Häll på lite sojamjölk för att få rätt saftighet och avsluta med lite sojagrädde. Krydda med salt och peppar.
Grädda lasagnen i ca 30 min i 200 grader. Lasagnen är färdig när den har fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka. Servera gärna med ett gott vitt vin.