Vaniljstrut

Vaniljstrut

ca 6 strutarglass liten

6 våfflor
ca 40 g mörk choklad
ev 1 tsk kokosolja

1 msk hackad mörk choklad
1 msk hackad vit choklad
1 msk hackade cashewnötter

Glass:
1 dl sojamjölk
1 msk arrowrotmjölglass2 liten
0,75 dl socker
1 krm vaniljpulver
2 dl sojamjölk
2 dl luftig visp (vispbar havregrädde)
1,5 msk pressad citron

Förbered först rånen. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Tillsätt lite kokosolja om det är för trögflytande. Häll chokladen i våffelstrutarna, ca 3 cm i botten. Ställ dem i frysen och låt stelna.
Gör under tiden i ordning glassen. Vispa ihop 1 dl sojamjölk med arrowrootmjöl. Var noga med att få bort alla klumpar. Häll resterande sojamjölk (2 dl) i en kastrull och socker och vispa ihop. Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bränner. Hetta upp till blandningen nästan börjar koka. Ta av kastrullen från plattan och vispa i arrowrotblandningen och låt den koka upp så att blandningen tjocknar. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden med vaniljpulver och citronsaft i en separat bunke. Häll i den avsvalnade blandningen i den vispade grädden och vispa kraftigt. Häll blandningen i en glassmaskin.

Häll glassen i strutarna och skaka ner så att det inte bildas några luftfickor i strutarna. Toppfyll glassarna och spritsa eventuellt ut glassen på toppen. Använd i så fall en bred sprits. Ställ glassarna i frysen.

Hacka vit och mörk choklad och cashewnötter. Ta ut glassarna från frysen och häll på lite av nöt och chokladhacket.