Sojafärsbollar
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Lite olivolja
1 dl melonkärnor el pinjekärnor/solrosfrön
3 dl kokt helt dinkel/råris
1 tsk citronsaft
1 tsk tabasco
1 msk persilja
2 msk näringsjäst (Bjäst el Engevita)
1 tsk salt
3,5 dl marinerad sojafärs
4 msk hirsmjöl
3 msk maizena
1/2 tsk xanthangummi
Olivolja eller kokosolja till stekning fritering
Koka dinkelkorna/råris om du inte har färdigkokt. Hacka lök och stek gyllenbrun i olja tillsammans med pressad vitlök. Mixa melonkärnorna och tillsätt kokt dinkel/råris.
För glutenfria bollar använd kokt råris. Mixa till lagom gryning konsistens. Blandningen ska inte vara helt slät, men inte heller för grov. Tillsätt citronsaft, tabasco, persilja, bsjäst och salt och kör ytterligare några varv. Bland de torra ingredienserna i en egen skål; hirsmjöl, maizena och xanthangummi. Blanda dinkelblandningen med sojafärsen och häll i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Låt gärna stå en 20 min innan du formar bollar. Forma runda bollar och stek på medelvärme så att bollarna får gyllenbrun färg. Det går också att fritera bollarna om man så önskar.