Kikärtsvegetter de luxe
400 g kokta kikärtor (el 1 konservburk)
1 lök, hackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 röd/grön paprika
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1-3 tsk persilja
1 tsk tabasco
3 msk maizena
4 msk hirsmjöl (el hirsgrötpulver)
70 g Teese mozzarellaost
Olja till stekning
Hacka lök och paprika och stek den i olja tillsammans med pressad vitlök, ca 5 min. Häll lökfräset i en mixer och kör några varv (mer finfördelat om du har små barn). Tillsätt kikärtor och kör några varv till. Blandningen ska inte bli slät som en puré, det ska gärna vara lite mindre bitar kvar. Riv mozzarellaosten grovt. Häll över kikärtsblandningen i en bunke och tillsätt riven ost, kryddor och mjöl. Arbeta ihop smeten så att den blir fast och fin. Låt smeten stå i kylskåp i ca 30 min. Forma vegetter av smeten och stek på medelvärme på båda sidorna. Använd sparsamt med olja vid stekningen. För mycket olja gör att vegetterna faller sönder lättare.
Det går också bra att gör vegetterna utan veganmozzarella.