Glutenfri pizza

Glutenfri pizza

Pizzadeg:
1 dl sojamjöl
2 dl bovetemjöl
3 dl hirsmjöl/glutenfritt mjöl
1 dl rårismjöl
1/2 tsk xanthangummi
1 tsk salt
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk olivolja

1-2 dl bovete/rårismjöl till utbakning

Tomatsås:
450 g krossade tomater
1 msk olivolja
1 tsk krossade lagerblad
Salt och peppar

Fyllning:
1-2 msk olivolja
2 dl bönsallad eller svarta bönor/kidneybönor
2 dl marinerad sojafärs
1 msk skalade hampafrön
1 msk persilja
1 dl majs
1 röd lök
2 tomater
50 g tofu
Ruccola

50 g pinjenötter
50 g solrosfrön
Salt och peppar
curry
chiliflager

Blanda alla torra ingredienser till pizzadegen i en bunke/köksmaskin. Var noga med att blanda ut potatismjöl och xanthangummi i de andra ingredienserna. Hetta upp vattnet till 37 grader. Smula jäst i en bunke och lös upp den i det ljumna vattnet. Tillsätt olivolja.Tillsätt mjölblandningen lite i taget och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa i ca 15-20 min. Gör under tiden iordning tomatsåsen. Blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. Gör iordning fyllningen. Blanda sojafärsen med hampafrön och hackad persilja. Skiva tomaterna,tofun och löken.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop. Dela degen i två delar. Det kan behövas lite extra mjöl för att degen inte ska kleta. Häll lite mjöl på ett bakplåtspapper och kavla försiktigt ut degen till en pizza. Mjöla kaveln och degen innan den kavlas ut då degen kan var kletig.

Ringla ut lite olivolja på varje pizzabotten. Täck pizzabottnarna med tomatsås. Lägg på fyllningen; sojafärs, bönor/bönsallad, majs, tofu, avsluta med skivade tomater och pinjenötter och solrosfrön. Krydda med curry, chili och salt och peppar efter smak.

Grädda pizzan i 225 grader i ca 10 min eller tills degen ser färdig ut. Servera pizzan med ruccola och pizzasallad.