Pizza

Pizza

Pizzadeg:
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
5 dl siktat dinkelmjöl
2 sl hirsmjöl
1 dl bovetemjöl

Tomatsås:
500 g krossade tomater
1 msk olivolja
salt och peppar
1 tsk krossade lagerblad
Lite basilika

Fyllning:
1 dl svarta bönor
1 liten gul lök
1/3 burk majs
120 g romanesco
2 tomater
1/2 grön paprika
ca 150 g smältbar veganost (tex Teese mozzarella)
2-3 msk solrosfrön
Salt och peppar
Oregano
Basilika

Olivolja att pensla på pizzabotten

Garnering:
Färsk bladspenat

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt och ljummet vatten (37 grader). Rör ut jästen så att den löser sig i degvätskan. Arbeta in mjölet. Tillsätt mer siktat dinkelmjöl om det behövs för konsistensen. Låt gärna degen stå och jäsa i 30 min innan den bakas ut. Kavla ut degen tunt på två plåtar.

Förbered tomatsåsen. Tillsätt alla ingredienserna och koka upp såsen och låt koka i några minuter. Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Riv osten. Pensla ett tunt lager med olivolja på pizzabottnarna. Bred ut tomatsåsen och lägg på fyllningen med grönsaker och majs. Avsluta med ett lager med veganost och solrosfrön. Krydda med oregano, basilika salt och peppar.

Grädda pizzan i 175 grader i 10-15 min (beroende på ugn). Garnera den gräddade pizzan med färsk bladspenat.