Lakritsglass med hjortrongino

Lakritsglass med hjortrongino

ca 4 portlakritsglass liten

Lakritsglass
1 dl sojamjölk
1 msk arrowrotmjöl
0,75 dl socker
2 dl sojamjölk
2,5 dl vispbar sojagrädde (tex Alpro)
3 tsk lakritspulver
100 g salt mjuk lakrits

Hjortrongino:
400 g hjortron
2 tsk maizena
1 krm vaniljpulver
1 msk agavesirap
100 g vit choklad

Dag1:

Vispa ihop 1 dl sojamjölk med arrowrootmjöl. Var noga med att få bort alla klumpar. Häll resterande sojamjölk (2 dl) i en kastrull och socker och vispa ihop. Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bränner. Hetta upp till blandningen nästan börjar koka. Ta av kastrullen från plattan och vispa i arrowrotblandningen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Vispa sojagrädden med lakritspulver i en separat bunke. Häll i den avsvalnade blandningen i den vispade grädden och vispa kraftigt. Grädden kommer att bli lös. Låt blandningen stå i kylen över natt (eller minst 3-4 timmar).

Dag 2:

Häll blandningen i en glassmaskin och kör till lagom konsistens. Hacka lakritsen i mindre bitar och rör i glassen innan du ställer den i frysen. Låt glassen stå i frysen i några timmar innan servering.

Sätt ugnen på 250 grader. Koka ihop hjortron, agavesirap och vaniljpulver. Rör ut maizena i lite vatten och blanda med hjortronen och låt koka upp. Finriv den vita chokladen. Lägg hjortronen i små ugnssäkra portionsformar. Strö över choklad och gratinera högt upp i ugnen tills chokladen fått lite färg.

Tag fram glassen några minuter innan servering. Servera med varm hjortrongino.