Glutenfri pizza med pesto

Glutenfri pizza med pesto

IMG_0578 liten

Pizzadeg:
1 dl sojamjöl
2 dl bovetemjöl
3,5 dl hirsmjöl/glutenfritt mjöl
0,5 dl mesquitemjöl
1 dl rårismjöl
1/2 tsk xanthangummi
1 tsk salt
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk olivolja

1-2 dl bovete/rårismjöl till utbakning

Tomatsås:
450 g krossade tomater
1 msk olivolja
1 tsk krossade lagerblad
Salt och peppar

Fyllning:
1-2 msk olivolja
1 dl majs
100 g rökt tofu
några knippen broccoli
130 g röd pesto (Itigo)
2 msk persilja
1 gul lök
2 tomater
Salt och peppar
2 dl veganost (hemmagjord  cashewost eller annan smältbar ost)
Färsk babyspenat

Blanda alla torra ingredienser till pizzadegen i en bunke/köksmaskin. Var noga med att blanda ut potatismjöl och xanthangummi i de andra ingredienserna. Hetta upp vattnet till 37 grader. Smula jäst i en bunke och lös upp den i det ljumna vattnet. Använder du torrjäst blandar du den i tillsammans med mjölerna och låt degvätska bli 42 grader. Tillsätt olivolja. Tillsätt mjölblandningen lite i taget och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa i ca 15-20 min. Gör under tiden iordning tomatsåsen. Blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. Gör iordning fyllningen. Skiva tomaterna,tofun och löken och skär broccolin i mindre bitar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop. Dela degen i två delar. Det behövs lite extra mjöl för att degen inte ska kleta. Häll lite mjöl på ett bakplåtspapper och kavla försiktigt ut degen till en pizza. Mjöla kaveln och degen innan den kavlas ut då degen kan var kletig. Bovetemjöl eller potatismjöl är bra att använda vid utbakningen för att förhindra att kaveln fastnar.

Ringla ut lite olivolja på varje pizzabotten. Täck pizzabottnarna med tomatsås. Lägg på fyllningen; lök, broccoli, rökt tofu, majs och skivade tomater. Klicka ut röd pesto på pizzan och strö över persilja. Smeta ut den hemmagjorda osten eller strö över riven veganost. Krydda med salt och peppar.

Grädda pizzan i 225 grader i ca 10 min eller tills degen ser färdig ut. Servera pizzan med färsk spenat och pizzasallad.