Cashewost

Cashewost

8 ½ dl vatten
2 dl morötter (eller kålrot eller färdigkokta röda linser)
3 msk agar-agarpulver
3 dl naturella cashewnötter (alternativt naturella jordnötter eller solrosfrön)
1 ½ dl b-jäst/näringsjäst
6 msk citronsaft eller limesaft
2 tsk salt
2 krm vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 krm paprikapulver

Mixa alla torra ingredienserna (förutom agar -agar) fint i en mixer. Pressa även ur citronsaften i en liten skål eller glas.
Riv morötterna fint och koka upp dem tillsammans med vatten, låt sjuda i 10 minuter (använder du röda linser kokar du upp vattnet och går till nästa steg.)
Koka upp igen och häll i agar-agar och vispa tills pulvret har löst sig. Låt sjuda i 5-10 minuter.
Tillsätt citronsaften och agar-agarblandningen i mixern och mixa tills det blivit en fin smet. (Man kan behöva stanna mixern kort och blanda lite i bottnen för att få upp de torra ingredienserna.)
Häll upp i en burk och låt svalna helt 1-2 timmar och häll ut den på en tallrik eller ostbricka.

Receptet är framtaget av Oscar Södros. Fler av Oscars recept hittar ni på Veganrecept & Galna upptåg