Bredbar cashewost
2 dl cashewnötter
2 dl sojagrädde
2 dl vatten
2 msk kokosolja
2 msk grönsaksbuljong (helst utan glutamat, jäst och socker)
2 msk maizena
4 msk vatten
1 tsk sambal oelek
1 msk the vegg
Blötlägg cashewnötterna i 30 min, låt dem stå i rumstemperatur.
Häll bort blötläggningsvattnet och mixa nötterna tills de blir helt finfördelade (nötmassa).
Blanda vatten, sojagrädde och kokosolja i en kastrull. Krydda med sambal oelek och svartpeppar. Värm blandningen försiktigt Rör ut maizena i 4 msk kallt vatten. Tillsätt blandningen till och låt koka upp. Vispa hela tiden och se upp så att det inte bränner. Tag av från plattan när blandningen har tjocknat. Tillsätt sojagräddsblandningen till nötmixen tillsammans med the Vegg. Mixa tills det är helt blandat.
Förvara osten i kylskåp. Den fungerar fint att ha som smörgåspålägg eller att ha på pizzan.