Kikärtspiroger

Kikärtspiroger

ca 20 stkKikärtspiroger liten

Pirogdeg:
2 dl dinkelsikt (el vetemjöl)
2 dl hirsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 dl sojamjöl
0,75 dl kokosolja
1,5 dl vatten

400 g kokta kikärtor (el konserv)
1/2 aubergine
1 tsk chiliflager
1 msk olivolja
1 msk hackad persilja
2 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
1/2 morot
1/2 dl majs
1 tsk malen koriander
1/2 tsk tabasco
Salt och svartpeppar efter smak
1 dl sojagrädde/havregrädde

Blanda de torra ingredienserna till pirogdegen. Värm kokosoljan så att den blir flytande och blanda med vatten. Tillsätt vätska till degen och arbeta ihop till en smidig deg.

Mixa kikärterna några varv i en mixer. Kikärterna ska inte bli puré. Skär auberginen i mindre bitar och stek den i olja tillsammans med chili och salt och peppar. Hacka löken, riv moroten och pressa vitlöksklyftan och stek i lite olja tillsammans med koriander, salt och peppar. Smaka av med tabasco. Tillsätt kikärtor, aubergine, majs och sojagrädde till lökblandningen. Blanda och låt det puttra lite på spisen.

Dela pirogdegen i 20 delar. Kavla ut en del i taget till en cirkel, ca 1 dm i diameter. Fyll pirogen med fyllningen och vik över ena delen så att en halvcirkel formas. Tryck med en gaffel runt pirogen för att tillsluta den. Fyll alla pirogerna och grädda 15-20 min i 175 grader. Pirogerna är klara när dom har fått lite färg.