Falafel

Falafel

ca 4 port

1 gul lök
800 g kikärtor (2 burkar)
2 vitlöksklyftor
3 msk maizena
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
2 msk persilja
1 tsk salt
2 krm koriander
1 tsk citronsaft
2 msk sesamfrön
Salt och svartpeppar

Olivolja till stekning

Tahinisås
1 dl tahinismör
1 dl vatten
Salt och peppar

Salsasås
1/2 gul lök
500 g krossade tomater
1 tsk citronjuice
Slat och peppar
1 krm chilipulver
1 tsk agavesirap

Olivolja till stekning

Skala och hacka lök. Blanda lök, kikärtor, pressad vitlök, spiskummin, curry, koriander och citronsaft i en mixer. Mixa till lagom konsistens. Tillsätt persilja, skalade sesamfrön och salt och peppar och kör några varv till. Forma bollar och stek i olja.

Mixa alla ingredienserna till tahinisåsen. Tänk på att såsen tjocknar med tiden, den kan se lite lös ut innan den är färdig. Gör iordning salsasåsen. Hacka löken och sten i olja i en kastrull. Tillsätt kryddor och krossade tomater och låt koka ihop i några minuter.

Servera falafeln med sallad, salsasås och tahinisås.