Pajalagröt

Pajalagröt
4-6 port

1/2 dl russin
1/2 dl linfrö
1/2 dl katrinplommon
1/2 dl torkade aprikoser
1/2 tsk salt
7 dl vatten
1 dl havrekli
2 dl fiberhavregryn

Lägg allt utom havrekli och fiberhavregryn i blöt i vattnet över natten. Tillsätt kli och gryn och låt blandningen koka i 3-5 minuter under konstant omrörning. Färdig gröt kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka och värmas i portioner i kastrull eller i mikrovågsugn.

Pajalagröt är ett gott och nyttigt alternativ till laxermedel som Laktulos, Forlax, Movicol, Inolaxol, mm. Om patienten sedan tidigare behandlas med laxermedel rekommenderas att man i ett par veckor tar sina laxermedel som vanligt och äter Pajalagröten upptill tre gånger i veckan. Därefter slutar man med laxermedlen. Doseringen sedan är individuell, 2-5 gånger i veckan, man får prova sig fram. Varning dock för att en del patienter tycker att gröten är så pass god att de vill ha den varje morgon!

Observera att Pajalagröt är en hel måltid och ingenting man klickar på upptill vanlig gröt eller musli.

2 Responses

  1. Anne Engvall
    Anne Engvall · januari 12, 2020 at 19:39:24 · →

    Mumsigt!

Leave a Reply

5 × 4 =